Skip to content Skip to footer

Vad är Invisalign?

Invisalign är en modern form av tandställning som använder sig av genomskinliga, skräddarsydda plastskenor (även kallade aligners) för att gradvis förflytta tänderna till deras önskade position. Till skillnad från traditionella tandställningar, som använder sig av metallfästen och bågar, är Invisalign nästan osynligt när det används. Den diskreta och avtagbara designen gör det till ett särskilt populärt val för vuxna och ungdomar som vill rätta till sina tänder utan att påverka sitt utseende.

Hur fungerar Invisalign?

Invisalign-behandlingen börjar med ett besök hos en tandläkare eller en tandregleringsspecialist som är certifierad för att arbeta med Invisalign. Under den första konsultationen görs en bedömning av tandens nuvarande position och vilka justeringar som behövs. Om Invisalign är ett lämpligt behandlingsalternativ, tas digitala avtryck av dina tänder med hjälp av en 3D-skanning.

Utifrån dessa avtryck skapas en detaljerad behandlingsplan som visar steg för steg hur tänderna kommer att flytta sig under behandlingen. Varje aligner är tillverkad specifikt för varje behandlingsfas och flyttar tänderna lite i taget, vanligtvis omkring 0,25 till 0,33 millimeter per skena. Du bär varje skena i ungefär en till två veckor innan du byter till nästa i serien.

Fördelar med Invisalign

1. Diskret: Invisaligns största fördel är att aligners är genomskinliga och nästan osynliga när de bärs. Detta gör det till ett populärt val för personer som inte vill ha den estetiska påverkan som traditionella metalltandställningar ger.

2. Avtagbar: Aligners kan enkelt tas ut när du äter eller borstar tänderna, vilket innebär att du inte behöver oroa dig för mat som fastnar i tandställningen eller för svårigheter att hålla tänderna rena.

3. Komfort: Eftersom Invisalign-skenorna är gjorda av mjuk plast, är de vanligtvis bekvämare än metalltandställningar som kan orsaka irritation på insidan av munnen och på tandköttet.

4. Digital planering: Med hjälp av 3D-skanning och avancerad datorteknik kan du se en virtuell simulering av hur ditt leende kommer att förändras under behandlingen.

5. Färre tandläkarbesök: Till skillnad från traditionella tandställningar, som ofta kräver månatliga justeringar, kan Invisalign kräva färre tandläkarbesök eftersom flera aligners skapas i förväg och du byter dem själv hemma.

Vem passar för Invisalign?

Invisalign passar de flesta vuxna och ungdomar som har milda till måttliga tandproblem. Det är särskilt bra för personer som vill ha en mer diskret behandling och som är villiga att följa behandlingsplanen noggrant. Det kan vara ett utmärkt val för yrkesverksamma, unga vuxna, eller personer som ofta talar inför folk och vill undvika den estetiska påverkan av en traditionell tandställning.

Sammanfattning

Invisalign är en populär och effektiv metod för att korrigera tänder på ett diskret och bekvämt sätt. Med sin avancerade teknik och anpassningsbara skenor kan Invisalign erbjuda fantastiska resultat utan de besvär och den synlighet som förknippas med traditionella metalltandställningar. Men det kräver disciplin att följa behandlingsplanen och bära skenorna enligt rekommendationerna. För många patienter har Invisalign blivit den perfekta lösningen för att uppnå ett vackert leende och bättre tandhälsa.

Vilka bettavvikelser går att korrigera?

Vad är det? Överbett innebär att överkäkens framtänder sticker ut framför underkäkens tänder. Detta kan påverka både utseende och bettfunktion.

Hur hjälper Invisalign? Invisalign kan gradvis flytta överkäkens tänder bakåt och justera bettet så att tänderna hamnar i bättre balans med underkäken.

Vad är det? Underbett uppstår när underkäkens tänder sträcker sig framför överkäkens tänder, vilket kan orsaka problem med både bett och tuggfunktion.

Hur hjälper Invisalign? Genom att flytta underkäkens tänder bakåt och överkäkens tänder framåt kan Invisalign justera bettet så att över- och underkäken möts korrekt.

Vad är det? Korsbett innebär att en eller flera av överkäkens tänder biter innanför underkäkens tänder. Detta kan leda till slitage på tänderna och problem med käklederna.

Hur hjälper Invisalign? Genom att justera tändernas positioner kan Invisalign korrigera korsbett så att överkäkens tänder hamnar rätt i förhållande till underkäkens tänder.

Vad är det? Ett öppet bett innebär att över- och underkäkens framtänder inte möts när du biter ihop. Detta kan göra det svårt att tugga och bita av mat.

Hur hjälper Invisalign? Genom att flytta tänderna vertikalt kan Invisalign sluta luckan mellan framtänderna och skapa ett normalt bett.

 

Vad är det? Tandtrång uppstår när tänderna överlappar varandra på grund av brist på utrymme i käken. Detta kan göra det svårt att rengöra tänderna och kan orsaka tandköttsproblem.

Hur hjälper Invisalign? Genom att skapa mer utrymme i tandraden kan Invisalign räta ut tänderna och göra dem lättare att underhålla.

Vad är det? Glest bett uppstår när det finns för mycket utrymme mellan tänderna, vilket kan vara estetiskt störande och påverka bettfunktionen.

Hur hjälper Invisalign? Invisalign kan flytta tänderna närmare varandra och minska mellanrummen för ett mer enhetligt leende.

 

Kundcase